Direktlänk till inlägg 12 juni 2012
Det här inlägget gör jag mest för min egen skull, så jag ska komma ihåg receptet på den tjälknöl jag gjort till i kväll.
Skulle ni vilja testa så var så goda, kan varmt rekommenderas.
Tjälknöl: Skicka in en bit fruset kött i ugnen, ca 1,5 kg. Det går bra med älgkött, nöt eller annat. Låt köttet stå i ca 75 grader i 10-12 timmar, använd termometer, 65-80 grader inuti beroende på hur rött man vill ha det. Lägg sedan köttet i följande lag i minst 4 timmar:
1 liter vatten
1 dl salt
1 tsk socker
2 msk soja
1 msk hoisinsås
2 msk olja
Ta sedan upp köttet och skär i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg upp i en skål. Marinera sedan med följande lag i ytterligare minst 4 timmar- gärna mer, ös köttet ett par gånger:
½ dl vitvinsvinäger
½ dl vatten
2 dl olja
1 tsk salt
½ tsk stött svartpeppar
1-2 pressade vitlöksklyftor
½ dl finhackad persilja
Lägg sedan upp innan servering och häll på marinaden. Servera med en potatisgratäng(som helst innehåller vitlök).
Dessutom åt vi marinerad fläskfile men det receptet tar jag en annan dag.
För ett år sen var jag så sjuk men hur sjuk förstod jag inte då. Nu ett år senare har jag börjat ta tillbaka livet igen. Men det kan jag lova er att den dagen i mars när jag hade en misstänkt infarkt men som tur var inte var det. Den dagen satt ja...
Det senaste halvåret om inte längre än så har jag varit sjukt, sjukt trött. Minnet har stundvis varit helt borta, jag har levt som i en dimma. Tröttheten har inte gått att sova bort, vissa dagar har jag varit så utmattad å trött att jag mått illa. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
|||||||
4 | 5 |
6 |
7 |
8 |
9 | 10 | |||
11 |
12 | 13 |
14 | 15 | 16 |
17 | |||
18 | 19 |
20 | 21 | 22 |
23 |
24 | |||
25 | 26 |
27 | 28 | 29 |
30 |
||||
|